Razgovor sa Tomislavom Cvitanušićem

  • Image

Zdrav način života je dio životnog stila

IMG 1677

Ko je Tomislav Cvitanušić, za sve one koji te ne poznaju?

Nesuđeni košarkaš nekada čuvene KK Bosne, prva osoba iz BiH koja je završila prestižnu triatlon utrku IRONMAN,  popeo se na vrh Matterhorna, jedne od najopasnijih planina na svijetu,  bio učesnik više međunarodnih alpinističkih ekspedicija, dosegnuo visinu od 7000m u Južnoj Americi na vrhu Aconcagua, dobitnik više sportskih priznanja, između ostaloga i posebno priznanje Olimpijskog komiteta BiH za razvoj i promociju sporta u BiH, pažnju javnosti privukao 2016. godine kada sam nakon šest mjeseci treninga trčao Sarajevski polumaraton sa mojim prijateljem Mustafom Mehićem koji je prva slijepa osoba u regionu kojem je to pošlo za rukom, izabran za muškarca 2016. godine u izboru magazina SNL.

Bavio si se različitim disciplinama, možeš li nam ukratko reći više o tome?

Košarka je bila moja prva ljubav i sport kojem sam bio potpuno posvećen do svoje 18. godine. Nakon toga sam se posvetio obrazovanju, te kao logičan nastavak želje da se i dalje bavim sportom, ali ovaj put rekreativno, javila se ljubav prema alpinizmu, planinama i triatlonu. Trenutno se spremam za međunarodnu ekspediciju na Aljasku čiji ću biti član u maju 2019. godine, te paralelno s tim treniram i za Norseman 2019, najteži triatlon na svijetu koji će se održati u augustu 2019. u Norveškoj, a na kojem još nikada nije učestvovao jedan triatlonac iz zemalja koje su nastale raspadom Jugoslavije. Najteži je zbog toga jer se pliva 3,8km u fjordu na sjeveru Norveške u izuzetno hladnoj vodi, a biciklistička dionica koja je duga 180km, kao i trkačka sa dužinom od 42,2km, imaju ukupno preko 5000m uspona, na kraju se trči na vrh planine.

Šta za tebe predstavlja zdrav način života?

Zdrav način života je prije svega uravnotežen način života u kojem podjednako vodimo računa o ishrani, vježbanju i rekreaciji, ali i o mentalnom zdravlju. To je nešto što postaje sastavni dio našeg životnog stila, i stvar je samo naše odluke da li mi zaista želimo tako da živimo i da li želimo biti posvećeni cilju da bi ostali zdravi i zadovoljni sobom.

Kako održavaš formu i kondiciju?

Formu i kondiciju održavam treninzima koje pažljivo planiram na način da postignem balans između tzv. kardio treninga ili neko bi to nazvao aerobnim treningom, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, i treninga snage sa težinama ili koristeći težinu svog tijela u određenim vježbama.

Kako se hraniš i koliko je zdrava ishrana bitna?

Pokušavam da vodim računa o hrani koju uzimam, te da budem svjestan onoga što unosim u svoje tijelo. To ne znači da ne pojedem, kada je prilika, neki dobar kolač ili da se ponekad počastim čokoladom. Balans i uravnotežena prehrana, uz umjerenu tjelovježbu tri puta sedmično su sasvim dovoljni da se osjećamo zdravi i sposobni za svakodnevne napore koje moderni način života stavlja ispred nas.

Koji je tvoj najdraži BioZone proizvod i zašto?

Moj najdraži BioZone proizvod su rižini krekeri koje jedem u kombinaciji sa humusom i dimljenim lososom sa malo cherry paradajza na vrhu. Zdrav i ukusan obrok koji se lako pripremi, sa vrlo malim unosom brašna i što je jako važno bez šećera.

I za kraj našim kupcima recite neke od prednosti Bio Zone proizvoda?

Bio Zone proizvodi su, za razliku od nekih drugih proizvoda zdrave hrane, dostupni svim kupcima zbog svoje popularne cijene koja nije formirana na uštrb kvalitete proizvoda. Osim prihvatljivih cijena, kvaliteta Bio Zone proizvoda je na izuzetno visokom nivou s obzirom da prolaze rigorozne kontrole, te da se prave uvijek od svježih i zdravih sastojaka. U širokoj ponudi Bio Zone proizvoda, svaki kupac može pronaći nešto za sebe. Bio Zone proizvodi pokazuju da su puni pogodak na tržištu, jer ne morate gladovati da bi regulirali tjelesnu težinu i da bi se kvalitetno hranili. 

IMG 4599

BIO ZONE