Aida Šabić preporučuje

 • Image
IMG 7388

Sve za vašu zdravu blender supu

Kako spremiti nešto brzo, jednostavno i “na kašiku”  u ovim ljetnim danima?

Probajte napraviti jednu od tzv. Blender supa. 

Naša je ovaj puta pripremljena sa kukuruzom  i tikvicama, sezonskim namirnicama koje obiluju vlaknima.

Ovo je jednostavan i brz način da unesete puno povrća i vlakna u svoju dnevnu rutinu.

SASTOJCI
staklenka Biozone organskog kukuruza 
3 mrkve
1 tikvica
2 crvena luka,
2-3 čehna bijelog luka
1 kašičica origana
2 kašike palente

Sve sastojke pripremite i ispecite u pećnici, osim palente. Nakon što je pečeno povrće istresite u blender podlijete povrtnim temeljcem ili vodom i miksajte. Kada su sastojci miksani dodajte dvije kašike palente i pustite nekoliko minuta da se sastojci povežu na laganoj vatri. Za dodatnu doze nutrijenata pospite sjemenkama tikve koje su bogate cinkom  ili sjemenkama konoplje koji sadrže idealan omjer omega 3 i omega 6 masnih kiselina.

IMG 7372

Koliko jedete ribe sedmično?

Da li ste znali da riba u sebi sadrži esencijalne omega 3 masne kiseline sa kojima smo svi danas u deficitu? Omega 3 masne kiseline imaju proinflamatorno djelovanje u našem organizmu. U ovoj kombinaciji sa puno različitih boja na tanjiru i bogatstvom antioksidanasa ova salata može biti prilog, a možete je slobodno napraviti i kao glavni obrok jer u svom sastavu sadrži proteine, ugljikohidrate i masnoće. 
Slatkoća luka savršeno se nadopunjuje kiselinom kapara koji su pravo malo bogatstvo antioksidanasa sa svojim fenolnim komponentama, rutinom, tokoferolima i vitaminom C. Da li ste probali kapare? Preporučujemo ih u obavezno u ovoj kombinaciji. Naravno, sve sastojke možete pronaći u Mercatoru.

RECEPT

 1. file dimljenje pastrmke
 2. rukola
 3. paradajz
 4. crveni luk
 5. staklenka kukuruza
 6. kapari
 7. sjemenke tikve

Dressing: 

 1. maslinovo ulje
 2. pola limuna
 3. so,biber
 4. kašičica senfa

Najširi asortiman cjelovitih proizvoda je priroda i pijaca, a nakon toga, svakako Mercator.

Jedite organske ili lokalne namirnice. Kako kaže čuveni Michael Pollan: “ Nemojte jesti ništa što vaša nana/majka/baka ne bi nazvala hranom.”

Hrana je puno više od onoga što dolazi na tanjiru. To ja nazivam sekundarnom hranom i ona jeste bitna ali bitna je i tzv. primarna hrana koja nas hrani i njeguje ili nas “jede “ svaki dan a da toga često nismo ni svjesni.

Da li ste znali da gotovo dvije trećine stanovnika BiH ima problema sa viškom kilograma? Gdje griješimo i šta trebamo promijeniti u našoj svakodnevnici?

Svjesnost je prvi korak ka promjeni, a onda namjera da želimo nešto promijeniti. Provjerite zašto i koliko je bitna ishrana.